- Læs transskription af filmen
-
Hjertekarsygdom og type 2-diabetes
Det er vigtigt at være opmærksom på, hvis man har type 2-diabetes, så er man desværre i en forøget risiko for at få hjertekarsygdom.
Hvorfor siger jeg det? Fordi man kan faktisk gøre noget ved det. Dels kan patienten selv gøre noget. Dels er der kommet ny medicin, som kan hjælpe på det.
Det er ikke alle patienter med sukkersyge, der får hjertekarsygdom. Men man regner i gennemsnit med,
det viser de fleste undersøgelser, at en tredjedel vil få problemer med hjertekarsygdom.
Så det er faktisk sådan at I vores optik, betragter man en sukkersygepatient, som ikke har blodprop eller noget som helst i stort set samme risiko, som hvis man havde haft det.
Vi ser jo kke patienten, når de har deres "rene sukkersyge" uden hjertekarsygdom. Selvom de måske allerede er på vej til at få det. De ved det bare ikke selv, og vi ved det heller ikke.
Forebyggelse af hjertesygdom
Meget af det, jeg taler om her, det er jo en forebyggelse. Det man er nødt til at gøre, det er at se: lever jeg sundt, motionerer jeg, ryger jeg?
Det må man starte ud med at sige: det må jeg gøre, hvad jeg kan for. Så må man sige: er min sukkersyge reguleret godt?
Mit kolesterol, mit blodtryk osv. Det skal reguleres til nogle lave niveauer for at forebygge.
Det der er interessant, og som jeg synes, som hjertelæge og kardiolog, det er, at der er er sket en fantastisk udvikling på det her område igennem de senere år.
De sygedomme vi ser, de er kroniske. Har du én gang bevist, at du har forkalkningssygdom, så har du det.
Nye behandlinger af hjertesygdom
Det skal jeg koble til, at patienten har sukkersyge. Så skal jeg udnytte de fordele, der er ved, at der er kommet nye præparater på banen.
Det typiske eksempel, det er en patient, som har en blodrop i hjertet. Det vil vi prøve, om vi kunne forebygge ved at give hjertekarsygdomsbehandling, som har en forebyggende effekt.
Det ved vi, at de her præparater har. Så der er faktisk ganske mange nye muligheder. Jeg synes, at der er tændt et håb for de her patienter.
Min tilgang til det er, at man skal være ærlig overfor patienterne. Det kommer ofte bag på dem, at det potentielt er farligt.
Det er ikke fordi, jeg vil slå alt livshåb i stykker hos dem. Det er for at sige, at der er muligheder.
Der er håb. Der er ting, vi kan gøre. Det skal vi gøre i fællesskab. Den teknologi og de behandlingsmuligheder vi har i dag, så er der mange af dem, som ikke har symptomer på det. Som har det godt og lever et normalt liv.
I filmen giver hjertelæge Kenneth Egstrup information om, hvordan man kan behandle og forebygge hjertekarsygdomme, hvis man er diabetespatient. Filmen er sponsoreret af Novo Nordisk.
Sponsoreret af
