- Læs transskription af filmen
-
Diabetes øger risikoen for hjertekarsygdomme
Patienter med sukkersyge har en øget risiko for at få en hjertesygdom. Det drejer sig om hjertesygdommene: forkalkning af kranspulsåren, hjerteflimmer og hjertesvigt. Den her film handler om, hvorfor det er sådan, og hvad man kan gøre ved det.
Patienter med sukkersyge lever ikke lige så lang tid som andre. Og det de dør af er en hjertesygdom. F.eks. er risikoen for at dø af en blodprop i hjertet dobbelt så stor, hvis man har sukkersyge. Hjerteflimmer kan give anledning til blodpropper i hjernen og lammelser. Og hjertesvigt kan gøre, at man ikke kan foretage sig de ting, man plejer. Så udover den øgede dødelighed, så har de her patienter også en nedsat livskvalitet. Det er derfor, det er vigtigt, at patienter med sukkersyge og læge hele tiden holder øje med, om der er udvikling af hjertesygdom, sådan så man kan gribe ind.
Hvorfor er der en øget risiko for hjertesygdom hos diabetespatienter?
Der er to grunde til, at patienter med sukkersyge bliver ramt af en hjertesygdom. For det første er der mange med sukkersyge, der udover deres sukkersyge også har forhøjet blodtryk, er overvægtige og har for meget fedt i blodet.
For det andet er det sådan, at selve sukkersygen den ødelægger hjertets muskel, så hjertet ikke kan arbejde, som det plejer at gøre. Heldigvis har vi en god og effektiv behandling af hjertesygdomme, og det betyder, at mange af de her mennesker lever et godt og langt liv med deres hjertesygdom.
Hvad er tegnene på de mest typiske hjertesygdomme hos diabetikere?
Tegnene på hjertesygdommene afhænger helt af hvad det er for en hjertesygdom, der er tale om. Forkalkning af kranspulsåren viser sig ved trykken i brystet ved anstrengelser, og kan udvikle sig til en blodprop i hjertet. Hjerteflimmer viser sig ved hurtig puls og uro i brystet, træthed og manglende kræfter. Hjertesvigt - de klassiske symptomer er hævede ben og åndenød.
Forebyggelse af hjertekarsygdomme hos personer med sukkersyge
Patienter med sukkersyge kan gøre meget for at undgå at få en hjertesygdom. Der er mange forskellige råd fra forskellige specialister, men hvis man holder sig til disse tre enkle råd, så beskytter man sit hjerte. Spar på fedt og sukker. Spis mindre end du plejer. Og dyrk mindst 30 minutters motion hver dag. Når man motionerer, sker der flere gunstige ting i kroppen. Blodsukkeret falder, blodtrykket falder, og vægten falder. Hvad man gør, det betyder ikke så meget. Bare man gør et eller andet. En rask gåtur med hunden i 30 minutter er lige så godt som 30 minutter i et fitnesscenter.
Der er rigtig god dokumentation for, at hvis man kontrollerer sit blodsukker, sit blodtryk og fedtet i blodet, så har man en meget mindre risiko for at få en hjertesygdom. Derudover så er det vigtigt, at patienterne følger de her kontroller hos deres praktiserende læge, så man kan opdage, når der er begyndende tegn på hjertesygdom, eller hvis deres risikoforhold har ændret sig.
Hvornår skal man kontakte lægen?
Endeligt så er det jo vigtigt, at hvis patienterne oplever tegn på hjertesygdom - det vil sige hævede ben, trykken i brystet, åndenød eller hjertebanken, at de så kontakter deres læge med det samme.
Personer med diabetes er i øget risiko for at udvikle en hjertesygdom. Her forklarer praktiserende læge Bjarne Lühr Hansen om årsagerne til denne øgede risiko, samt muligheder for at mindske risikoen. Filmen er sponsoreret af Bayer og Novo Nordisk.
Sponsoreret af