- Læs transskription af filmen
-
Der er et eller andet her i min venstre læg, der gør lidt ondt. Det er, som om jeg får et skud ind i min lægmuskel. Det var en meget lokal fornemmelse. Det gjorde virkelig ondt.
Hvordan opstår en blodprop i benet?
Det er omkring 5000 patienter, der bliver behandlet for en blodprop i benet årligt i Danmark. En blodprop i benet er en tilstopning af en del af kredsløbet i underbenet. Det sker i det, der hedder venerne. Altså der, hvor blodet bliver ført tilbage til hjertet. Der strømmer altså en masse blod ned til benet. Men det kan ikke komme væk derfra, fordi der sidder en blodprop og stopper tilbageførslen af blodet.
Det betyder, at blodet og væsken hobes op i underbenet, som gør, at benet hæver og kan give smerter. Og det er de typiske symptomer. Altså et smertende, hævet underben.
Så ringer jeg til akuttelefonen og siger, at jeg er bekymret for, at jeg har en blodprop.
Hvordan undersøger man for blodprop i benet?
Hvis man kommer op til mig med mistanke om en blodprop i benet, så hører jeg først på sygehistorien, og derefter laver jeg en undersøgelse af benet, hvor jeg måler omfanget af benet for at se, om det er hævet. Jeg undersøger, om der er en dej-agtig tilstand i huden. På samme måde som når man slår dej op til et franskbrød, så sætter man fingeren i dejen og tager fingeren væk. Her vil man kunne se, at fingeren har været der. Den slags hud får man ved en blodprop, fordi væsken hobes op i benet.
Det er faktisk kun 20% af de patienter, som jeg sender på sygehuset, hvor jeg har mistanke om, at det er en blodprop i benet, at det i virkeligheden er tilfældet. Det skyldes, at det er en meget vanskelig diagnose at stille.
Hvem bliver ramt af en blodprop i benet?
Der er mange forskellige årsager til, at man får en blodprop i benet. En af årsagerne er arvelige sygdomme. Med det samme havde jeg selv en mistanke om, og det havde lægerne også, at jeg måske havde en kronisk sygdom, som min far også har. Det er et proteinmangel, som gør, at blodet størkner. Men det havde jeg altså ikke.
Hvis man i familien har tendens til blodpropper i benet, så kan det være, fordi man har en tendens til, at blodet nemt størkner, så der kommer en blodprop. En anden årsag kan være kroniske sygdomme. Det kan være en kræftsygdom. Det kan være en infektionssygdom. Det kan også være graviditet eller brug af p-piller.
Alt sammen noget, som øger risikoen for, at man får en blodprop i benet. Kombinationen af at være ryger, som jeg var, og at tage p-piller, det kan udløse en blodprop. Så begge dele er jeg selvfølgelig stoppet med. Derudover kan der være nogle udløsende årsager. Det kan eksempelvis være, at man har rejst 12 timer i et fly og siddet stille med benene, så størkner blodet også nemmere.
Hvad er de hyppigste årsager?
Første gang jeg får en blodprop nede i min venstre læg, der har jeg været på ferie. Jeg sidder i en flyver i 10 timer fra Bangkok til København. Og da jeg skal rejse mig fra sædet, så mærker jeg et knald inde i min læg. Jeg føler simpelthen, at der er noget, der sprænger. Det første, jeg tænker, er, at det er mærkeligt at få en fibersprængning af at sidde stille.
En årsag kan også være, at man har haft benet i gips, fordi det har været brækket, eller man har gennemgået en vanskelig operation og derfor ligget stille i sengen i flere uger. Alt sammen noget, der gør, at blodgennemstrømningen i underbenet ikke bliver så stærk og så hurtig. Så størkner blodet nemmere, hvilket giver en øget risiko for blodpropper.
Hvis jeg har mistanke om, at der er en blodprop i benet, så sender jeg dem videre til sygehuset. Fordi den eneste måde man kan stille diagnosen helt præcist på, det er med en ultralydsscanning på sygehuset. Der kommer en sygeplejerske og fortæller mig, at jeg har en blodprop nede i benet. Det sortner for mine øjne. Det er virkelig en uvirkelig oplevelse, og jeg tænker: "Det kan simpelthen ikke passe."
Er det farligt?
En blodprop i benet er en alvorlig ting, og den skal i behandling så hurtigt som muligt. Så hvis man har et smertende, hævet underben, så skal man gå til lægen med det samme og blive undersøgt. Det er ikke noget, der kan vente.
Grunden til, at det kan være så farligt, er, at en del af blodproppen kan rive sig løs og blive ført med venerne længere op og sætte sig i lungen. Så får man en blodprop i lungen. Og det kan vise sig ved brystsmerter og hoste og forpustethed.
I filmen forklarer praktiserende læge Bjarne Lühr Hansen, hvordan en blodprop i benet opstår. Du kommer også tæt på Anneli og Peter, som begge har oplevet det på egen krop. Filmen er sponsoreret af Bayer.
Sponsoreret af