- Læs transskription af filmen
-
Hjertekarsygdom er en hyppig sygdom. Der er cirka 55.000 danskere om året, der bliver ramt af sygdommen, og det er den næsthyppigste dødsårsag i Danmark. For at forstå hvorfor man får hjertekarsygdomme, og hvilke symptomer der er på sygdommene, så er man nødt til at have en forståelse af, hvordan hjertet og kredsløbet virker.
Hvordan fungerer hjertet?
Hjertet er en stor muskel i brystet, som har sit eget batteri, der sender nogle signaler ud, som får hjertet til at pumpe. Hver gang hjertet pumper, kommer der blod ud i kroppen. Hjertet kan deles op i en højre halvdel og en venstre halvdel. Den højre halvdel pumper blodet ud i lungen. Når vi så trækker vejret, kommer der ilt ud i blodet. Så kommer blodet over i venstre side af hjertet, hvorfra det pumpes videre ud i arterierne, som er nogle rør, der fører blodet ud i kroppen. I blodet er der nu ilt og næringsstoffer.
Efter at cellerne og organerne har brugt noget af ilten og næringsstofferne i blodet, skal blodet tilbage til hjertet igen. Det sker via nogle rør, der betegnes vener. Her løber blodet tilbage til højre side af hjertet, og så starter kredsløbet forfra. Hvis der er noget, der svigter - enten hjertet eller kredsløbet - så kommer organerne, som skulle have blodet, til at lide under det. Det kan eksempelvis være hjertet, hjernen eller benet.
Konsekvenser af hjerteproblemer
Hjertekarsygdom er en alvorlig sygdom. Den kan medføre, at hjertet ikke fungerer, eller at hjernen ikke fungerer. Og så bliver man svært handicappet. Men mange af dem, som får en hjertekarsygdom, kommer over den og lever et ganske normalt liv bagefter.
For at forstå hvordan hjertekarsygdomme opstår, og hvordan de behandles, kan det være nyttigt at forstå, hvordan hjertet fungerer. Det giver praktiserende læge Bjarne Lühr Hansen en forklaring på i denne film. Filmen er sponsoreret af Bayer.
Sponsoreret af