- Læs transskription af filmen
-
Omkring 35.000 danskere bliver årligt ramt af kræft. Der findes faktisk over 200 forskellige kræftformer. Men de hyppigste former for kræft det er hos kvinder brystkræft, hos mænd kræft i prostata - og for begge køn kræft i lunger og tarm.
Hvordan opstår kræft?
For at forstå hvordan kræft påvirker vores krop, så kan det være rigtig nyttigt at forstå, hvordan kræft faktisk opstår. Alle kroppens organer er opbygget af celler. De her celler deler sig og dør efter en helt præcis programmering i cellerne. Men hvis de deler sig uhæmmet og holder op med at dø, så opstår der det, vi kan kalde en kræftsvulst. En godartet svulst er ikke kræft. Det er en svulst, der vokser lokalt, men ikke vokser ind i det omkringliggende væv og heller ikke har evnen til at sprede sig til andre steder i kroppen.
Det kan derimod en ondartet svulst, som er en kræftsvulst. Den er kendetegnet ved, at den vokser ind i det omkringliggende væv. Den respekterer ikke vævsgrænser, og den kan sprede sig via lymfer og blod til andre steder i kroppen.
Hvad er en metastase?
Hvis kræftsvulsten vokser ind i enten blodkarrene eller i lymfebanen, så kan der løsrives celler, som kan sætte sig fast andre steder i kroppen som det, vi kalder metastaser. En metastase er spredningen fra den oprindelige kræftsvulst, som man kan kalde modertumoren. Hvor man så kan kalde metastasen dattersvulsten. Der er tale om celler, der har løsrevet sig. Så metastasen består faktisk af de samme celler som modersvulsten. Hvis der er metastaser til hjernen fra lungekræft, så er det stadigvæk lungekræftceller, der sidder i hjernen og ikke hjernekræft. Det er desværre sådan, at når først kræften har spredt sig, så er den meget sværere at behandle.
Metastaser kan opstå alle steder i kroppen i princippet. Men nogle kræftformer har en forkærlighed for at sætte sig som metastaser specielle steder. Og det er for eksempel i vores lymfeknuder, som er en del af lymfesystemet, i leveren, i lungerne, i knoglerne og i hjernen.
I denne film forklarer overlæge Gitte Persson fra onkologisk afdeling på Herlev Hospital, hvad kræft er, og hvordan en kræftsygdom opstår. Filmen er sponsoreret af Bristol Myers Squibb.
Sponsoreret af