- Læs transskription af filmen
-
Tissetrang man ikke kan styre
Tranginkontinens er ikke så hyppig som stressinkontinens. Man regner med, at omkring 5% af alle kvinder over 45 år lider af tranginkontinens.
Hvad er tranginkontinens?
I blæren har vi nogle nerver, som holder øje med at registrere, om blæren er blevet fuld af urin. Når den er fuld, giver den besked op til hjernen om, at nu er det tid til, at man skal på toilettet.
Hjernen giver besked til blæren om at holde sig, så man kan komme på toilettet. Når man kommer på toilettet, giver hjernen besked til blæren om, at nu er det tid. Så trækker blæren sig sammen, og man har en kontrolleret vandladning.
Tranginkontinens skyldes manglende kontrol over den her refleks. Du kan ikke undertrykke vandladningstrangen. Du kan ikke vente, til du kommer på toilettet. Uden varsel tømmer du blæren.
Symptomer og behandling
Symptomerne på tranginkontinens er pludselig opstået vandladningstrang, som du ikke kan udsætte.
Tranginkontinens er vanskeligere at behandle end stressinkontinens. Men du kan selv prøve at træne blærens refleks. På nettet findes der øvelser, man kan afprøve. Ved øvelserne tvinger man sig selv til at holde på vandet i længere tid. Det er noget, der kræver tålmodighed og viljestyrke.
Hvis du har trænet blærens refleks gennem tre-fire måneder, og det stadigvæk ikke har et tilfredsstillende resultat, så kan du gå til lægen.
Hvad kan lægen gøre med ufrivillig vandladning?
Lægen kan udskrive medicin, som lindrer men ikke helbreder. De fleste på denne medicin får færre tilfælde, hvor det går galt. Men de oplever også bivirkninger i form af træthed, forstoppelse, besvær med at læse og mundtørhed. Så det er ikke nogen mirakelkur, men den lindrer.
Hvis træning af blærens refleks og medicinen ikke hjælper dig tilstrækkeligt, kan du blive henvist til sygehuset. På sygehuset kan man forbedre vandladningsrefleksen gennem nogle operative indgreb. Metoden man vælger afhænger af, hvor i vandladningsrefleksen det er gået galt.
Selvom vi ikke har en god behandling af tranginkontinens, opnår et flertal af kvinder alligevel et tilfredsstillende resultat efter et år. Men enkelte må blive ved med at bruge ble.
Redaktionslæge Bjarne Lühr Hansen fortæller om tranginkontinens, og hvad man som kvinde kan gøre for at afhjælpe symptomerne. Filmen er sponsoreret af Tena og produceret i samarbejde med Kontinensforeningen.
I samarbejde med
Sponsoreret af