- Læs transskription af filmen
-
Hvad er spredt brystkræft?
Spredt brystkræft er brystkræft, som har spredt sig til andre organer, og adskiller sig fra lokal brystkræft, ved at lokal brystkræft er noget, vi mener at kunne helbrede, hvor spredt brystkræft ikke er muligt at helbrede.
Hvordan får man diagnosen spredt brystkræft?
Man får diagnosen spredt brystkræft enten til at starte med, hvor man opdager et symptom i kroppen og diagnosen i udgangspunktet er, at man har spredt brystkræft. Man kan også senere få et tilbagefald af en lokal brystkræft, som så har spredt sig sidenhen. Mellem 5-10% af kvinderne har ved deres primære diagnose spredt brystkræft. For de patienter, som starter med lokal brystkræft, vil der være en del, som siden udvikler spredt brystkræft, og hvor mange det er afhænger af typen af brystkræft og hvordan den så ud ved den primære diagnose. Det er meget vigtigt, at patienterne får en behandling, som passer præcis til deres type brystkræft. Derfor er det utrolig vigtigt at få taget biopsier, så vi kan se, hvilken type brystkræft de har og behandle den mest målrettet. Det betyder bedre overlevelse for den enkelte patient.
Hvordan finder man typisk spredt brystkræft?
Hvis man har haft et forløb med lokal brystkræft, så er man tilknyttet en onkologisk afdeling i 10 år efter den primære diagnose. Det betyder, at i den periode skal man henvende sig, hvis der opstår nye symptomer, man er utryg ved. Det er også vigtigt at henvende sig, når det opstår, frem for at vente til et fastlagt besøg på hospitalet. Symptomerne på spredt brystkræft kan være tør hoste, smerter, vægttab, utilpashed, kvalme og nattesved, og det er nogle symptomer, som vi informerer vores patienter om, når de har haft et forløb med lokal brystkræft, så de kan henvende sig, hvis de oplever nogle af de symptomer, så vurderer vi, hvilke patienter der har behov for yderligere scanninger, for at finde ud af om der er tale om spredt brystkræft.
Gode råd, når man får spredt brystkræft?
Det er aldrig en rar situation at stå i og have fået diagnosen spredt brystkræft. Det bedste man kan gøre, er at tage pårørende med til samtalerne på hospitalet, så man er flere ører om at høre, hvad der bliver sagt, og over tid lærer at acceptere den situation, der er hændt en, så man bedst muligt kan være i det og måske i højere grad få det gode ud af den enkelte dag og måneder, i stedet for at fokusere for meget på, hvad der er hændt en.
Brystkræftlæge og ph.d., Gry Taarnhøj, fortæller om diagnosticering af spredt brystkræft. Filmen er sponsoreret af Daiichi Sankyo.
Sponsoreret af