- Læs transskription af filmen
-
Hvad er senfølger?
Senfølger opstår typisk, imens man får kemoterapi, og i måneder og år efter man har fået behandlingen. For nogen vil det være livslangt man har senfølger. Senfølger opstår som følge af den behandling vi giver, hvad enten det drejer sig om lokal brystkræft eller spredt brystkræft. Man kan derfor opleve, at man har senfølger både efter et forløb, hvor man er blevet helbredt fra sin brystkræft, men også i et forløb hvor man får behandling for en spredt brystkræft. Der kan være mange forskellige senfølger til behandling efter brystkræft. De hyppigste er føleforstyrrelser som følge af kemoterapi, der kan også være tale om koncentrationsbesvær, søvnbesvær og træthed.
Hvornår skal man kontakte lægen?
Efter sit kræftforløb er det vigtigt at henvende sig, hvis man har nogle symptomer, man er generet af, og så vil det være efter en dialog med lægen, man vurderer, om der er tale om senfølger eller symptomer, som skal udredes yderligere – for eksempel ved mistanke om tilbagefald. Afhængigt af hvilke senfølger man har, vil der være forskellige muligheder for behandling, og derfor er det vigtigt at have en drøftelse med lægen på hospitalet om, hvor den behandling bedst muligt foregår. Det kan både være hospitalsregi, kommunal regi eller andre steder. Det er ikke alle, der skal have et videre forløb på et hospital eller en kommune, nogle gange kan det håndteres derhjemme selv.
Hvordan påvirker senfølger ens livskvalitet?
Der er stor forskel på, hvordan senfølger kan påvirke livskvaliteten hos den enkelte. Der er nogen, som har et meget svært efterforløb med en stor indvirkning på livskvaliteten, og nogen der lever videre, som før de fik deres diagnose, på trods af deres senfølger. Når man lever med senfølger, tager man bedst vare på sig selv ved at finde en hverdag, som fungerer for en, sætte pris på de ting som øger livskvaliteten – og i højere grad prioritere ting og oplevelser som gør en glad, så man bedst muligt bevarer det liv, man har ved siden af sit sygdomsforløb, så sygdomsforløbet ikke fylder hele hverdagen og hele livet.
Brystkræftlæge og ph.d., Gry Taarnhøj, fortæller om hvordan man bedst håndterer senfølger i et behandlingsforløb for spredt brystkræft. Filmen er sponsoreret af Daiichi Sankyo.
Sponsoreret af