- Læs transskription af filmen
-
Hjælpemidler til svagtseende
Når synet svigter, kan hverdagen blive en udfordring. Det bliver svært at læse, se TV, købe ind og færdes sikkert i trafikken. Men fortvivl ikke. Selvom øjenlægen har givet op, og brillerne ikke hjælper tilstrækkeligt, så er der stadig meget, du kan gøre for at få hverdagen til at fungere. Jeg er derfor på vej ind og se på hvilken slags hjælpemidler, der findes til svagtseende.
Nina, hvordan lærer man at leve i hverdagen med et tab af syn eller nedsat syn? Det er selvfølgelig en proces, og man kan ikke tage det hele ind på en gang. Men man kan arbejde med forskellige hjælpemidler, så man stadig kan fungere. For eksempel noget som at kommunikere og tale i telefon, det kan hurtigt blive et problem, hvor der er en lang række forskellige løsninger.
Talende hjælpemidler
Så er der sådan noget, som at finde ud af, hvad klokken er. Det tænker vi ikke over til daglig. Der kan være nogle synshandikappede, de sidder og venter på radioavisen hver time for at finde ud af, hvad klokken er. Det er en langsommelig affære. Så der kan man have et talende ur. Hvor man bare trykker på en knap. "Fredag, 09.38" Så får vi både ugedag og tidspunkt at vide.
Udnytte kontraster og følesans
Så kan der være noget med at udnytte kontraster og udnytte sin følesans. For eksempel hvis man både har en mælk og en yoghurt, som er lyseblå i køleskabet. Så kunne man sætte en særlig elastik på, hvor man kan mærke nogle runde dutter. Som ovenikøbet også er orange, hvis man har noget restsyn. Man kan også have talende afmærkning. For eksempel hvis du har ti ens krydderier, fordi det er samme mærke, så kan du selv indtale en etikette, som du sætter på krydderierne. "Spidskommen" Og så kan du høre, at det var spidskommen.
Hjælpemidler i trafikken
Det oplagte er mobility-stokken. At gå med sådan en kræver en del undervisning. Det er først og fremmest dem, der slet ikke har noget syn eller som kun har et meget lille synsfelt. Den har altid kontakt med underlaget, som man går og svirper foran sig. Så man mærker, at det er sikkert at gå der. Så er der nogle, der markerer sig med en batch på tøjet. Så er der nogle, der får ledsagerteknik. Det kan være meget enkle greb til, hvordan du kan følges med en ledsager. Det er et samarbejdskursus, så det er både den pårørende og den synshandikappede, der får sådan et kursus sammen.
Udnyt det syn du har tilbage
Jeg kender flere patienter, som er svagtseende, men stadig har noget af deres synsfunktion tilbage. Jeg tænker, det er vigtigt, at man bruger det, man har tilbage af synet. Har du nogle hjælpemidler, der kan understøtte det? Ja. Vi har rigtig mange. Vi snakker meget forstørrelse, højkontrast og farvefiltre.
Håndlupper og luplamper
Håndlupperne kender de fleste. Dem bruger man til at aflæse. Der er lys i. Så bruger man den til at aflæse sit ur osv. Vi har også luplamper. Det er ligesom håndlupperne. Men de er monteret på et bord eller en rullefod, som man kan tage med rundt. Så sidder man ved den og har hænderne fri. Så har vi nogle specielle luplamper, der kan ændre i lysstyrken og farven.
TV-MAX-brillen
Så har vi forstørrelsen på TV-MAX-brillen. Nogen der synes, de har svært ved at følge med i, hvad der foregår på fjernsynet. De er rykket meget tæt på fjernsynet. Dem kan man rykke lidt tilbage igen og give dem TV-MAX-brillen på. Der er mange, der kan bruge dem, men også nogle, der ikke kan. Så det er noget, man skal have afprøvet for at finde ud af det.
Læseskærme (CCTV)
Er der nogen anden måde, man kan læse avis på? Ja. Der findes nogle læseskærme, der hedder CCTV. Det er en skærm, hvor der er påmonteret et kamera. Så er der en plade nedenunder, hvor lægger sin avis på. Og så lærer man at orientere sig på skærmen ved at rykke pladen, avisen ligger på. Når man bliver dygtig til at bruge sådan en. Det gør de fleste. Så kan man også skrive sine huskesedler. Man skal bare huske at kigge på skærmen og ikke på hånden. Det kræver lidt øvelse, men det lærer vi dem at bruge.
Ros dig selv og søg den hjælp du har brug for
Jeg vil høre, om du har et godt råd til, hvad man kan gøre, hvis man pludselig mister synet? Ja. Det er at søge den hjælp, man er berrettiget til. Det gør man ved at kontakte sin kommune. Så får man en henvisning videre til den hjælp, man har behov for.
Først og fremmest vær tålmodig.Ting tager tid. Og så skal man være god ved sig selv. Ros dig selv, når du har lært at lave tingene på en ny måde. Også selvom du bare er på vej. At få et alvorligt synshandikap sætter mange tanker i gang. Derfor er det vigtigt at dele sine tanker med andre. Det er også en del af processen, når man har fået et alvorligt synstab.
Bliv klogere på de mange synshjælpemidler, som er til rådighed for svagtseende eller blinde. To synskonsulenter fra CSV guider igennem mulighederne. Filmen er sponsoreret af Synoptik-Fonden.
Sponsoreret af