- Læs transskription af filmen
-
Hvad er æggestokkræft?
Æggestokkræft er en kræftsygdom, der opstår hos kvinder i æggestokkene, æggelederne eller bughinden.
Hvad er årsagen til æggestokkræft?
Æggestokkræft kan skyldes en række forskellige faktorer. Vi ved, at ældre kvinder har større risiko end yngre kvinder. Vi ved også, at kvinder, der ikke har født børn, fik tidlig menstruation eller sen menopause, de har også større risiko for at få æggestokkræft.
Kan æggestokkræft være arveligt?
Æggestokkræft kan være arvelig. Hvis man har arvet BRCA-gener fra sin mor eller far, har man større risiko for at få æggestokkræft.
Der er 10-15 procents risiko for, at sygdommen er arvelig, og derfor er der tilbud om at blive henvist til en blodprøve og udredning for, om man har de sygdomsfremkaldende gener, og sygdommen dermed er arvelig.
Hvad tester man for i blodprøven?
Når man laver en undersøgelse af, om kræftsygdommen er arvelig, så tager man en blodprøve, og undersøger for de sygdomsfremkaldende mutationer i blodet. Det man først og fremmest tester for, er BRCA 1 og BRCA 2 mutation.
Hvis man har arvet en BRCA 1 mutation, så er livstidsrisikoen for at få æggestokkræft cirka 40 procent. Har man arvet en BRCA 2 mutation, så er livstidsrisikoen for at få æggestokkræft cirka 20 procent.
Både døtre og sønner kan arve BRCA mutationer, og dermed have øget risiko for kræft senere i livet.
Hvilke andre kræftformer er der øget risiko for?
Hvis man har en BRCA 1 eller BRCA 2 mutation, så har man især øget risiko for at få brystkræft. Men der er også risiko for at få andre kræftformer, som prostatakræft eller kræft i bugspytkirtlen.
Hvad skal man gøre, hvis man har BRCA-mutation?
Hvis man har fået konstateret en BRCA 1 eller BRCA 2 mutation, så har man især øget risiko for at få brystkræft og æggestokkræft senere i livet. Derfor vil man blive tilbudt undersøgelser med mammografi, ultralydsscanning af maven og måling af tumormarkøren - en blodprøve der hedder CA125 - for at fange kræftsygdommen tidligt i forløbet.
Udover et kontrolforløb, så er der også mulighed for operation med fjernelse af brystvæv, æggestokke og æggeledere, for at minimere risikoen for at få en arvelig kræftsygdom.
God råd til tanker omkring operation?
Det er en stor ting at gennemgå et operativt indgreb, og derfor kræver det, at kvinden taler med lægen omkring fordele og ulemper.
Hvis man bliver enige om et operativt indgreb, så tilbydes det typisk efter 40-årsalderen, eller efter kvinden har født de børn, hun ønsker sig.
Hvordan behandles arvelig æggestokkræft?
Hvis man har fået konstateret arvelig æggestokkræft, så er der kommet nye behandlingsmuligheder de senere år. Der er kommet nye lægemidler, der virker specifikt hos kvinder med en BRCA-mutation. De lægemidler er lidt et gennembrud i kræftbehandlingen, da nyeste data har vist, at de øger overlevelsen.
Overlæge i gynækologisk kræftbehandling, Lars Fokdal, fortæller om æggestokkræft og forklarer om sygdommens arvelighed. Filmen er sponsoreret af Astra Zeneca.
Sponsoreret af