- Læs transskription af filmen
-
Hvad er hjertesvigt?
Hvert år rammes ca. 15.000 patienter af hjertesvigt. Det er en tendens, der er svagt stigende. Det skyldes nok, at vores befolkningsgruppe bliver lidt ældre.
Hjertesvigt er, når hjertet ikke kan pumpe blod nok rundt til kroppens øvrige organer. Det vil også sige, at mange af de symptomer folk med hjertesvigt har skyldes, at der ikke kommer blod nok til kroppens øvrige organer. Det kan være, der ikke kommer blod nok op til hjernen, så man ikke har det store mentale overskud. Det kan være, der ikke kommer blod nok ud til tarmene, så man har fordøjelsesproblemer. Det kan være, der ikke kommer blod nok ud til leveren, så man har madlede. Det kan være, der ikke kommer blod nok ud til musklerne, så man kan ikke gå de gåture man plejer at gøre.
Symptomer på hjertesvigt
Symptomerne på hjertesvigt kan være meget forskelligartede. Typisk vil man have meget væske i benene eller maven, men også noget som svær åndenød når man skal lave aktiviteter, når man skal sove eller eksempelvis hjerterytmeforstyrrelser.
Hvorfor opstår hjertesvigt?
Årsagerne til hjertesvigt er meget forskelligartede. Den hyppigste årsag er blodprop i hjertet. Men det kan også være højt blodtryk, genetiske årsager eller bivirkninger til cancermedicin.
Når man får diagnosen hjertesvigt, så vil man blive tilknyttet en hjertesvitgklinik. På den klinik er der specialister, som arbejder på at skræddersy behandlingen til netop det hjertesvigt, som du præsenterer dig med.
Behandling af hjertesvigt
Når man skal behandle hjertesvigt, er der typisk to ting, man stiler mod: Formindske de symptomer der er på hjertesvigt, og man stiler mod, at få en til at leve så lang tid som muligt.
Behandlingen af hjertesvigt er overvejende medicinsk. Det vil sige, at man får medicin i en hjertesvigtsklinik, for at ens hjertesvigt skal blive bedre, og man lever længere.
Når man får diagnosen hjertesvigt og kommer i en hjertesvigtsklinik, så vil 80% af dem, der kommer i klinikken få en bedre tilværelse efter, på grund af den medicin og de tiltag der bliver gjort.
Hvad kan man selv gøre?
Når man har hjertesvigt, så er det vigtigt, at man har en sund livsstil. Det vil sige, at man naturligvis ikke skal ryge eller drikke alkohol, og man skal motionere. Man skal blive ved med at dyrke de motionsinteresser, man har, de gåture man har, og man skal blive ved med at se de venner, man har. Det er vigtigt, for at prøve at komme tilbage og få en normal hverdag.
Men det er også vigtigt, at man hele tiden holder øje med, at man ikke tager på i vægt, det kan være øget væske der sætter sig, og man skal blive ved med at tage den medicin, som hjertesvigtsklinikken har bedt en om at gøre. Hvis ikke man tager medicinen, så kan det gå galt, hjertet kan blive dårligere, og man kan få flere symptomer.
Kan hjertesvigt forværres?
Graden af hjertesvigt kan godt udvikle sig over tid. Det vil typisk være sådan, at hvis ens hjertesvigt bliver værre med tiden, så vil der være nogle yderligere medicinske muligheder for at forbedre hjertets tilstand.
Behandling af forværret hjertesvigt vil typisk centrere sig omkring at optimere den medicinske behandling man får, eventuelt tillægge yderligere medicinske præparater, og sådan noget som pacemaker-behandling kan være en fordel for nogle patienter.
Pårørende til hjertesvigtpatient
Som pårørende er det vigtigt, at man støtter op både om det fysiske men også det mentale. Man skal prøve, at få den med hjertesvigt til at fortsætte med det gode liv man havde før hjertesvigt, og man skal også forsøge at støtte den person i at tage den hjertesvigtsmedicin, der nu skal tages.
Fremtiden for folk med hjertesvigt ser positiv ud. Der bliver hele tiden udviklet nye lægemidler, nye muligheder, og folk med hjertesvigt lever også længere og bedre.
I denne film forklarer overlæge og leder af hjertesvigtenheden på Herlev-Gentofte Hospital Emil Wolsk, hvad hjertesvigt er, hvilke symptomer man bør være opmærksom på, og hvordan behandling ser ud. Filmen er sponsoreret af Bayer.
Sponsoreret af