SundhedsTV
    • Forside
    • Sundhed og sygdom
    • Temaer
    • Podcast: Ramt Af Livet
    • Podcast: Læge til læge
    • Lægens Blok
    • Om Sundhedstv
    • Søg
    • Menu
    SundhedsTV / Hverdagen med type 2-diabetes
    Læs transskription af filmen

    Typiske tanker, der melder sig, når man får diabetes

    Når man får diabetes, så er der mange, der føler, de har fået et mærkat i panden. Der er en enorm skyld og skam forbundet med den her sygdom. På den måde er det jo ikke nødvendigvis, fordi man er blevet meget overvægtig, at man har fået sygdommen. Det kan meget vel og ligeså godt være, at man har nogle uheldige gener.

    Da jeg får konstateret diabetes, og det begynder at gå op for mig, at jeg har en kronisk sygdom, der fylder det faktisk ikke ret meget i starten. Men efterhånden som jeg har sat mig ind i, hvad jeg kan få af problemer senere i livet, hvis jeg ikke selv passer på, så havde jeg engang imellem nogle perioder, hvor jeg tænkte: "Det her... Det bliver forfærdeligt at komme igennem."

    Vi har ikke travlt, det er vores budskab til patienten. Vi tager det stille og roligt. Der er ikke noget, vi prøver at proppe i halsen på dig, som du ikke vil have, og vi tager det i det tempo, som du kan være med til. Hverdagen med type 2-diabetes er noget anderledes, end hvis man ikke er syg.

    Hverdagen med type-2 diabetes

    Jeg kan ikke spise pasta med kødsovs, fordi pasta er der for mange kulhydrater i. Der har jeg fundet ud af, at en bund af spidskål, der lige er vendt på panden eller lige kogt op, den kan sagtens gøre det ud for basen til en god kødsovs eller en god gryderet.

    Vi har et stort fokus på det her med kost og motion, og for nogen kan det være en kæmpe barriere at skulle ændre kost, at skulle ud og røre sig osv. Man ved, det er svært. Vi ved allesammen, at det er meget svært.

    Men de der 5000 skridt, da jeg først havde fået mig trænet op til dem, så var det rigtig tit, at jeg ikke nåede det. Og jeg har gået og tænkt over, hvad forpligter? Det gør det, hvis det er noget, der også går ud over andre. Så jeg har købt fem høns. Hej hønse. Hej hønse. Skal vi have noget mad? Jeg har fem høns herude, som jeg går ud og hygger mig med hver dag og kører frem og tilbage med trillebøren med noget frisk halm og får ryddet op ude ved dem og samlet lidt æg, og det betød pludselig, at jeg fik 1000-1500 skridt ekstra hver eneste dag.

    Når man får diagnosen stillet i praksis, så prøver vi altid at understrege for patienterne, at det ikke er nogen dødsdom, de har fået. Nu er det slut med udskejelser på alle mulige fronter, og her synes jeg, det er vigtigt, at man passer på, at det ikke bliver for stor en belastning i ens liv, og man ret hurtigt på en eller anden måde finder ro med den sygdom, som man har fået og også giver sig selv lov til at skeje ud engang i mellem.
    I filmen sætter diabeteslæge Jonatan Ising Bagger og praktiserende læge Thomas Saxild nogle ord på hverdagen med type 2-diabetes. Hør også, hvordan Helle (type 2-diabetiker) har lagt livet om efter diagnosticeringen. Filmen er sponsoreret af Novo Nordisk.
    • Følgesygdomme ved diabetes
      Følgesygdomme ved diabetes
    • Type 2-diabetes: Hvad kan du selv gøre?
      Type 2-diabetes: Hvad kan du selv gøre?

    Hverdagen med type 2-diabetes

    En stor omvæltning

    Type 2-diabetes er en sygdom, der kan få stor indflydelse på patientens hverdag, og derfor vil det for de fleste føles som en stor omvæltning at få konstateret diabetes. Mange vil skulle forsøge at lægge deres livsstil om, og det kan være en svær kamp.

    I filmen her sætter diabeteslæge Jonatan Ising Bagger og praktiserende læge Thomas Saxild nogle ord på den omvæltning. De gør opmærksom på, at man som diabetespatient skal huske på, at ingen har travlt i behandlingen - lægerne tager det så vidt muligt i patientens tempo og vil ikke forsøge at proppe noget i halsen på patienten. Desuden forklarer de, at man sagtens stadig kan leve videre og skeje ud engang imellem, selvom man har fået konstateret type 2-diabetes.

    Helles hverdag med type 2-diabetes

    I filmen møder du også Helle, som har type 2-diabetes. Hun fortæller, hvordan hun oplevede at få stillet diagnosen diabetes, og hvordan hendes hverdag har ændret sig. Hun har blandt andet skåret ned på kulhydrater og skruet op for den daglige bevægelse. Det er blevet nemmere for hende at få gået flere skridt i hverdagen, efter hun har fået høns i haven. Hun går nemlig ud til hønsene flere gange om dagen for enten at fodre dem eller ordne deres bur. 

    Vil du vide mere om diabetes?

    » Her kan du blive klogere på sygdommen og livet med diabetes

    • Følgesygdomme ved diabetes
      Følgesygdomme ved diabetes
    • Type 2-diabetes: Hvad kan du selv gøre?
      Type 2-diabetes: Hvad kan du selv gøre?
    Del viden
    • Share on Facebook
    • Share on Twitter
      Share on Twitter
    • Share on Linkedin
    • Share by Mail
      Share by Mail
    Sponsoreret af
    Sponsor Logo
    • Kontakt
    • Om SundhedsTV
    • Privatlivs- og cookiepolitik
    All rights reserved Sundhedstv
    Livet med type 1-diabetes: Emilies hverdag Hverdagen med type-1 diabetes Type 1-diabetes hos børn Type 1-diabetes hos børn: Når hele familien involveres
    Scroll to top