- Læs transskription af filmen
-
Hvordan kan diabetes udvikle sig?
Når man har forhøjet blodsukker i lang tid, er der en risiko for, at man udvikler komplikationer. Det er de samme komplikationer, man ser, uanset om det er type 1- eller type 2-diabetes, groft sagt.
I forhold til følgesygdomme og senkomplikationer, som man kan opleve som diabetiker, så er det ikke noget, der tynger min hverdag, men det er noget, man skal have fokus på.
Vær særligt opmærksom på hjertesygdomme ved type-2 diabetes
Det, som man på den lange bane er mere tilbøjelig til at få, det er hjertekarsygdomme.
Mange type 2-diabetikere opdager først deres type 2-diabetes, i forbindelse med at de får et hjerteanfald, og de bliver indlagt med hjertesygdom. Udover at passe blodsukkeret går vi op i, at blodtrykket ligger ordentligt, og vi går meget op i, hvordan ens kolesteroltal ligger. Den øgede risiko for hjertekarsygdomme, man finder hos patienter med diabetes, den er lidt sammenlignelig med den risiko, man har for hjertekarsygdom, hvis man ryger. Lidt populært sagt.
Personligt der har jeg ikke nogle følgesygdomme - endnu.
Efter jeg har fået børn, så er det ikke kun mig, det handler om. Man vil jo gerne være her så lang tid som muligt og passe på sig selv.
Risiko for nedsat syn
Man har øget risiko for at få nedsat syn. Der ligger nogle bittesmå kar i øjnene, som er meget følsomme overfor, hvordan blodsukkeret er. Når øjenlægen undersøger, vil man kunne se karakteristiske forandringer på øjenbaggrunden, som helt oplagt skyldes diabetes. Derfor går vi også op i, hvordan øjnene har det. Vi tager billeder af, hvordan øjenbaggrunden ser ud hvert år. For at kunne skride ind hvis man skulle begynde at udvikle øjensymptomer.
Nyrerne kan også rammes af følgesygdomme
Et andet organ, som har det hårdt, når man har højt blodsukker i lang tid, det er nyrerne. Der sidder også en masse bittesmå blodkar, der har svært ved at holde til højt blodsukker i lang tid. Derfor mister de funktion undervejs, hvis ikke man behandler sin diabetes. Derfor gør vi alt, hvad vi kan for at beskytte nyrerne. Dels ved at sørge for, at blodtrykket er i orden. Dels ved at sørge for at blodsukkeret er, som det skal være. Vi tjekker det hvert år ved at se på, hvordan man udskiller protein.
Løbende kontrol af blandt andet fødderne
Jeg har lige været til kontrol for mine fødder ved en fodterapeut. Det skal man også have fokus på som diabetiker.
Jeg går til kontrol hvert eneste år, som er den store kontrol. Og så er der 3 måneders kontroller. Dem går jeg til konstant.
De lange nerver har heller ikke særlig godt af højt blodsukker i lang tid. Derfor kan man risikere at miste følesansen. Særligt i fødderne - og også nogle gange i fingrene. Det er sådan, at hvis man mister følesansen i fødderne, så er det ikke altid, at man opdager det. For hvis man ikke kan mærke noget, så kan man ikke mærke noget. Man kan risikere at tage sin sko på med et eller andet i, for eksempel små sten. Der er mange ting, som man har fundet - skruer og den slags.
Man kan risikere at gå rundt på det en hel dag uden at opdage det. Men jo ødelægge sin fod og få nogle grimme sår. De er ret svære at få til at hele igen, når man har diabetes. Dels fordi blodsukkeret er højt. Det giver god grobund for bakterier. Der er infektioner, man ikke helt kan komme af med. Og dels fordi cirkulationen kan være nedsat, fordi man har dårlige kar. Hvis ikke man passer på sine fødder, og hvis ikke man får behandlet sine sår, så kan det ende med, at man bliver nødt til at amputere en fod eller en tå.
Lige da jeg fik konstateret diabetes, der tænkte jeg selvfølgelig på, at min mor havde haft amputeret begge ben, inden hun døde. Der var man jo lidt nervøs.
Derfor tester vi hvert år, hvordan man føler i fødderne for at se, hvordan det udvikler sig.
Det er vigtigt, at man lige har det in mente, men det er ikke noget, der bekymrer mig, for så kunne jeg bruge alt min tid på det. Det er jeg ikke interesseret i.
I denne film kan du blive klogere på nogle af de følgesygdomme og senkomplikationer, som diabetes kan medføre. Diabeteslæge Jonatan Ising Bagger og en række patienter fortæller om fremtiden for en diabetiker. Filmen er sponsoreret af Novo Nordisk.
Sponsoreret af