SundhedsTV
    • Forside
    • Sundhed og sygdom
    • Temaer
    • Podcast: Ramt Af Livet
    • Podcast: Læge til læge
    • Lægens Blok
    • Om Sundhedstv
    • Søg
    • Menu
    SundhedsTV / Helvedesild
    Læs transskription af filmen

    Hvad er helvedesild?

    Helvedesild er en betændelsestilstand i huden, og den kommer på grund af et skoldkoppevirus, der har ligget inde i en nerveende i mange år, siden man har haft skoldkopper. Normalt får man helvedesild, hvis man er ældre, fordi man der har nedsat immunforsvar, men hvis man har en immunforsvarssygdom, kan man også få helvedesild tidligere.

    Hvordan ser helvedesild ud?

    De typiske symptomer på helvedesild er, at man får brænden i huden, man kan få en lille smule feber. Efter nogle dage begynder man at få blærer, som efterhånden udvikler sig til sår. Når man har helvedesild, kan man få voldsom kløe, og man kan få kraftige smerter, men man skal sørge for ikke at klø, fordi der kan gå betændelse i sårene.

    Er helvedesild farligt?

    Får man helvedesild i ansigtet, skal man være opmærksom på, om helvedesilden breder sig op til næsen eller op imod øjet. Så skal man søge læge, for det kan gå ud over øjet.

    Hvor lang tid varer helvedesild?

    Helvedesild varer typisk to til tre uger, før alle sårene er helet og faldet af.

    Hvordan opleves helvedesild?

    Helvedesildforløb er meget individuelle, nogle får meget kraftige smerter og svær sårdannelse, og så er der andre, der stort set ikke har nogle smerter men måske bare et lille rødt udslæt, som klør lidt.

    Hvordan behandles helvedesild?

    Helvedesild behandler man med tabletter via egen læge. Det er vigtigt, at man starter behandlingen hurtigt, hvis der skal være en effekt af behandlingen.
    Hvis man har smerter, når man har helvedesild, skal man tale med sin egen læge, fordi der kan laves en recept på nogle piller, der virker mod nervesmerter.

    Kan man få senfølger af helvedesild?

    Der er nogle, der får senfølger af helvedesild i form af, at man bliver ved med at have kraftige nervesmerter, selvom udslættet er helet, og det kan man have i rigtig lang tid. De smerter kan være meget invaliderende.

    Kan helvedesild smitte?

    Man kan ikke smitte andre med helvedesild, så den anden får helvedesild. Men hvis personen, man er sammen med, ikke har haft skoldkopper, så kan man smitte med skoldkopper.

    Kan man forebygge helvedesild?

    Man kan forebygge helvedesild med vaccine, som nogle mennesker kan få, især ældre. Man kan tale med sin egen læge, om man hører under en gruppe, som kan få den vaccine.

    Kan man få helvedesild flere gange?

    Det er sjældent at få helvedesild flere gange. Men jo ældre man bliver og jo mere immunsvækket, man er, jo større risiko er der for at få helvedesild flere gange.
    I denne film forklarer praktiserende læge Lotte Arlø Theilade om helvedesild og svarer på nogle af de mest stillede spørgsmål om sygdommen. Filmen er sponsoreret af GSK.
    • Hvordan føles helvedesild?
      Helvedesild – hvordan føles det?
    • Skoldkopper
      Skoldkopper

    Helvedesild

    Hvad er helvedesild?

    Helvedesild er en betændelsestilstand i huden, der ofte brænder og gør ondt, mens udslættet står på. Det rammer 10-20 % af befolkningen og ses oftest hos ældre over 60 år eller hos personer med nedsat immunforsvar. De fleste, der får helvedesild, bliver kun ramt en gang i deres liv. Udslættet og smerternes styrke varierer meget fra person til person, og sygdomsforløbet varer typisk 2-3 uger. Men i ugerne, hvor smerterne står på, kan det for nogle føles som et helvede at være i – deraf navnet på sygdommen.

    Hvorfor får man helvedesild?

    Man kan kun få helvedesild, hvis man tidligere har haft skoldkopper. Skoldkoppevirus bliver siddende i kroppens nervebaner, efter at skoldkopperne er forsvundet. Virusset kan være i dvale i mange år, men kan blive vækket, når immunsystemet svækkes. Når virusset bliver vækket, kan det udløse helvedesild. Immunforsvaret svækkes typisk med alderen, hvilket er med til at forklare, hvorfor helvedesild oftest ses hos ældre over 60 år og hos personer med sygdomme, der giver et nedsat immunforsvar.

    Hvad er de typiske symptomer?

    Det typiske udslæt består af knopper, blærer og sår. Udslættet kan opstå hvor som helst på kroppen, men ses oftest i ansigtet og på brystkassen. Udslættet ses kun på den ene side af kroppen – enten venstre eller højre side og altid kun ét sted på kroppen. I filmen kan du se eksempler på, hvordan udslættet kan se ud.

    Inden det typiske udslæt viser sig, vil man oftest opleve symptomer som: 

    • Hovedpine 
    • Feber
    • Træthed
    • Svien og smerter i huden 

    Langvarige nervesmerter
    Hvis man får helvedesild, oplever mange at have smerter i huden. Smerterne kan være konstante eller komme og gå. For langt de fleste er de værste smerter væk efter en uge og forsvinder helt efter 2-3 uger. Men hos omkring 10-20% bliver smerterne ved efter, at udslættet er væk. Det er især personer over 80 år, som bliver ramt af de langvarige nervesmerter. Langvarige nervesmerter er invaliderende og svære at behandle. Snak med din praktiserende læge om mulighederne for lindring af langvarige nervesmerter.

    » Se denne film, hvor to personer fortæller om deres oplevelser med at have helvedesild

    » Hør også podcastafsnittet 'Ramt af helvedesild'

    Smitter helvedesild?

    Ligesom skoldkopper kan helvedesild smitte personer, der ikke tidligere har haft skoldkopper. Dem, der bliver smittet, får skoldkopper og ikke helvedesild. Hvis man har helvedesild bør man derfor undgå at være sammen med mennesker, der endnu ikke har haft skoldkopper, hvis de har dårligt immunforsvar.

    Hvordan behandles helvedesild?

    Helvedesild kan behandles med medicin i form af en tabletbehandling, der direkte angriber vira. Det er vigtigt, at behandlingen startes så tidligt som muligt og helst inden 72 timer efter, at udslættet er startet. Behandlingen afkorter sygdomsforløbet og mindsker risiko for at få langvarige nervesmerter.

    Herudover er det for nogle nødvendigt med smertestillende medicin. I de fleste tilfælde kan smerterne klares med almindelig håndkøbsmedicin, men stærkere smertestillende medicin kan i nogle tilfælde være nødvendigt.

    Er helvedesild farligt?

    I langt de fleste tilfælde er helvedesild ikke farligt, og sygdommen er ovre i løbet af et par uger.

    Man skal dog være opmærksom på udslættets placering: Hvis udslættet breder sig til næsetippen og op i nærheden af øjnene, kan det medføre problemer med øjnene og synet. I sådanne tilfælde kan blive nødvendigt med behandling af en øjenlæge. Sidder udslættet på øret, kræver det særlig behandling af en øre-næse-hals-læge, da der er risiko for udvikling af midlertidig ansigtslammelse.

    Kontakt derfor din læge hurtigst muligt, hvis du oplever at udslættet breder sig til øjnene eller øret.

    Kan helvedesild forebygges?

    Man kan forebygge helvedesild ved at lade sig vaccinere. Vaccinen kan gives til alle voksne over 50 år og til voksne over 18 år i særlig risiko for at få helvedesild. Hvis du er i denne målgruppe, kan det være en idé at tale med lægen om muligheden for vaccination – det gælder især de ældste og personer med svækket immunforsvar.

    Hvornår skal man gå til lægen?

    Hvis du oplever stærke smerter i huden eller får begyndende udslæt, som ligner helvedesild, skal du kontakte din læge med det samme, da behandlingen er mest effektiv, hvis man starter op inden for 72 timer. Lægen kan give dig rådgivning om behandling og mulighederne for forebyggelse.

    » Du kan læse mere om helvedesild her

    Teksten er redigeret af praktiserende læge Lotte Arlø Theilade

    • Hvordan føles helvedesild?
      Helvedesild – hvordan føles det?
    • Skoldkopper
      Skoldkopper
    Del viden
    • Share on Facebook
    • Share on Twitter
      Share on Twitter
    • Share on Linkedin
    • Share by Mail
      Share by Mail
    Sponsoreret af
    Sponsor Logo
    • Kontakt
    • Om SundhedsTV
    • Privatlivs- og cookiepolitik
    All rights reserved Sundhedstv
    Livet med hjertesvigt:
    Morten Sabroes historie
    Morten Sabroes historie om hjertesvigt
    Hvordan føles helvedesild? Helvedesild – hvordan føles det?
    Scroll to top