- Læs transskription af filmen
-
Hvad er vindueskiggersyge?
Lægmandsbetegnelsen er vindueskiggersyge. Det kalder man den fordi, når man har åreforkalkning i benene, så gør det ondt, når man har gået et stykke tid, og man er nødt til at holde en pause. Når man pludselig er nødt til, at holde en pause, så har man tit en tilbøjelighed til at kigge sig omkring. Hvis der er noget at kigge på, så kigger man på det. Det kunne være et butiksvindue f.eks. med legetøj. Hvis jeg i min alder stopper og kigger på legetøj, det er der måske nogen, der synes er besynderligt. Men det kunne være fordi, at jeg var tvunget til det, fordi jeg ikke kunne gå længere.
Hvad er åreforkalkning i benene?
Åreforkalkning i benene er den tilstand, hvor årerne gradvist stoppes til af fedtstoffet i blodet. Det er kolesterol, jeg taler om. Med alderen aflejres det på indersiden af årerne. Hvis noget aflejres på indersiden af en åre, så bliver der mindre plads til, at blodet kan strømme forbi. På et tidspunkt begrænser det strømmen af blod, så der ikke kan komme nok frem til organerne.
Smerterne sidder typisk i musklerne. Især i læg- og lårmusklerne. Ikke i leddene eller i hoften, hvor man typisk får slidgigt.
Det kan du gøre for at mindske åreforkalkning
Patienter med åreforkalkning i benene undersøges dels ved en klinisk undersøgelse af benet og dels ved en måling af blodtrykket nede på anklerne. Det er i høj grad et spørgsmål om arvelige forhold. Altså om man er disponeret til det og ens livsstil. Altså rygning, motion og kost.
Motion kan der siges meget om. I denne sammenhæng er det vigtigt med regelmæssig motion, flere gange om ugen. Med hensyn til kost handler det om at undgå mejerifedt og visse former for kød. Og at få godt med grøntsager og spise varieret.
Faktisk er det sådan, at mellem 25-35% af patienter med vindueskiggersyge har diabetes.
Hvornår skal jeg kontakte min læge?
Mange får smerter i benene, hvis de har anstrengt sig meget dagen før. Men hvis man får smerter i benene uden en forklaring og især, hvis de bliver ved med at være der dag efter dag, så skal det undersøges. Vigtigere er, hvis man har smerter i benene hele tiden. Det kan være et tegn på et mere fremskredent stadie af åreforkalkning i benene. Eller hvis man får sår på benene, som ikke vil hele, så skal man søge læge hurtigt.
Hvad kan lægen hjælpe med?
Din egen læge kan hjælpe med åreforkalkning i benene på en række måder. Han kan hjælpe dig med livsstilsændringer, rygestop, informere dig om sund kost og motion, og han kan give dig forebyggende medicin. Man skal henvises til en specialist i Danmark typisk på en karkirurgisk afdeling, hvis man har svært med at leve, med de symptomer man har. På trods af man har fået gode råd og fulgt dem hos sin egen læge og fået medicin.
Der er nogle, der har svært genetisk tilbøjelighed til at danne åreforkalkning, hvor det kan være svært at stoppe det uanset hvad. Men livsstilsændringer med medicinen vil i hvert fald sænke farten af udviklingen af sygdommen, så det går bedre.
Læge og professor, Henrik Sillesen fortæller i denne film om vindueskiggersyndrom, og hvad man som patient kan gøre for at mindske symptomerne. Filmen er sponsoreret af Bayer.
Sponsoreret af