Diabetes
Diabetes betegner en bred række af sygdomme, som alle kendetegnes ved, at kroppen har svært ved at opretholde et stabilt niveau af sukker i blodet. Sukker benyttes som brændstof af flere af vores organer, herunder særligt hjerne og muskler. Når vi spiser mad, nedbrydes kulhydraterne til sukker, og sukkeret ledes videre gennem blodet til resten af kroppen.
Det er vigtigt, at sukkerniveauet holdes inden for nogle faste rammer, og både for meget og for lidt sukker i blodet kan være farligt for os. Når vi har meget sukker i blodet, vil vores organer forsøge at optage det overskydende for at gemme det til senere brug. Har vi derimod for lidt sukker i blodet, vil det oplagrede sukker fra vores organer blive transporteret tilbage til blodet igen. Hvis sukkerniveauet ikke holdes i et konstant niveau i blodbanen, kan det skade organerne og føre til svær sygdom. De fleste af os har ingen problemer med at holde et balanceret sukkerniveau, men lider man af diabetes, er det netop denne vigtige funktion, der er ødelagt.
Hvorfor er diabetes en alvorlig sygdom?
At få diagnosen diabetes betyder ofte store og omfattende omvæltninger. Blodsukkeret skal hos de fleste måles flere gange dagligt og kræver streng kontrol. Medicinen kan være omfattende, og der vil ofte være behov for store ændringer af ens kost- og motionsvaner. Med tiden øges risikoen for følgesygdomme, da et højt blodsukkerniveau kan være farligt for mange af kroppens organer, herunder hjerte og blodkar, nyrer, øjne og nerver. Det kan i yderste konsekvens føre til eksempelvis hjertekarsygdomme, nyresvigt, blindhed og amputation af et ben. Et højt blodsukker er ekstra farligt, hvis man samtidig er overvægtig, har højt blodtryk, er ryger eller har et højt kolesteroltal. I det mere akutte forløb kan et alt for højt – eller lavt – blodsukkerniveau føre til tab af bevidsthed og være livsfarligt. Med den rette behandling og livsførelse er risikoen for disse alvorlige sygdomme dog meget lille.
De fleste med type 2-diabetes vil kunne klare sig med meget lidt medicinsk behandling, hvis de gennemfører livsstilsændringer i tilstrækkeligt omfang, da ændringer i kost- og motionsvaner kan være effektive midler til at holde sygdommen nede. Men så omfattende livsstilsændringer er enormt svære at gennemføre, og mange vil derfor have brug for medicinsk behandling oveni.
At leve med diabetes kræver således en kæmpe indsats. Det gælder også for de pårørende, der spiller en stor rolle i at sikre nødvendig støtte. Med disse film håber vi at give brugbar information, der kan lette hverdagen med sygdommen og give ro hos de enkelte, så sygdommen ikke tager det fulde fokus fra livet.
Vil du vide mere om diabetes, kan du læse videre her.
Redigeret af Jonatan Ising Bagger, diabeteslæge
Finansieret af