RAMT AF LIVET

EN HUDLØST ÆRLIG PODCAST OM SUNDHED OG SYGDOM

‘Ramt af livet’ er en podcast produceret af SundhedsTV, hvor vi taler åbent og ærligt med mennesker, der er ramt. Ramt af sygdom. Ramt af et svigtende helbred. Ramt af en krop, der ikke vil, som de vil. Hos SundhedsTV har vi besluttet at tale om skuffelserne, vreden og bekymringerne, der følger med. Også selvom det kan være svært.

I hvert afsnit sætter vært Susanne Ziba Asmussen fokus på et nyt emne sammen med en gæst, der fortæller sin egen personlige historie og sætter ord på det, man normalt ikke deler med nogen. SundhedsTVs redaktionslæge- og psykolog sætter de personlige beretninger ind i et sundhedsfagligt perspektiv.

Ramt af livet

Afsnit 69: Ramt af HIV på tværs af kulturer

Wilson blev født med HIV i Uganda i 1992. Allerede som 2-årig udviklede han AIDS, og lægerne tvivlede på, at han ville overleve længe. Men Wilsons moster nægtede at give op og bragte ham til Danmark i håb om bedre behandling. Trods svære år begyndte Wilson langsomt at kæmpe sig tilbage til livet. I dag har Wilson et helt anderledes forhold til sin sygdom og arbejder for at nedbryde de fordomme, der stadig omgiver HIV.

Dette er syvende afsnit af syv om HIV. 

Afsnit 68: Ramt af osteoporose (del 3)

Hvis man lider af osteoporose (knogleskørhed), er ens knogler i større eller mindre grad mere porøse end andres.

Connie havde aldrig overvejet, at hun kunne være særligt disponeret for osteoporose, selvom flere i hendes nærmeste familie havde sygdommen. Først da hendes søster faldt og fik flere brud på ryggen, blev Connie undersøgt. Resultaterne afslørede, at hun selv havde den samme sygdom, og nu opfordrer hun andre til at være mere opmærksomme på arveligheden.

Afsnit 67: Ramt af HIV og identitetskamp

I dette afsnit møder vi Claus, som fik konstateret HIV i 1998. Han deler både sin gribende historie om at finde frem sin identitet som transkønnet og søge flugt fra svære følelser gennem et misbrug, men også at få en hiv-diagnose og møde fordomme fra sin egen familie. I dag driver Claus en frisørsalon, hvor han møder en yngre generation, der er mere accepterende og åben.  

Dette er sjette afsnit af syv om HIV. 

Ramt af livet – live fra Folkemødet 2024

SundhedsTV stillede på Folkemødet 2024 skarpt på sundhed gennem tre arrangementer, som gav stemme til patienterne og åbnede for diskussioner om, hvordan vi sikrer bedre behandling i Danmark.

Lyt til alle arrangementerne her.

Afsnit 66: Ramt af HS – bylder i huden (del 2)

Dette afsnit handler om hudsygdommen HS, der kan give bylder de steder på kroppen, hvor hud møder hud – det kan for eksempel være i armhulerne eller i lysken. Tilstanden kan være smertefuld og er desuden enormt tabubelagt.

Trine skulle forbi en række forskellige læger, før hun i foråret 2023 fandt ud af, at hun har hudsygdommen HS. I podcasten fortæller hun, hvordan hun håndterer den til tider smertefulde sygdom i en hverdag, hvor hun også skal finde overskud til at være sammen med sine venner, passe sit studie og gå på arbejde.

Dette afsnit er det andet af i alt to om HS.

Afsnit 65: Ramt af HCM (fortykket hjerte, del 2)

Da Daniel var 14 år, fik han at vide, at han havde hjertesygdommen HCM. I dette afsnit fortæller han, hvordan symptomer på sygdommen for alvor begyndte at påvirke ham i start 20’erne, og en dag kollapsede han på sit arbejde. På hospitalet konstarede man, at hans hjerte var markant forstørret og han kom på venteliste til et nyt. I dag lever Daniel godt med sit nye hjerte, der har givet ham følelsen af at få livet igen.

Dette afsnit er det andet af i alt to om HCM.

osteoporose - del 2

Afsnit 64: Ramt af osteoporose (del 2)

Hvis man lider af osteoporose (knogleskørhed), er ens knogler i større eller mindre grad mere porøse end andres.

Claire Ross Brown, blandt andet kendt som sekretæren i TV-serien Klovn, fik som bare 36-årig konstateret forstadier til osteoporose. Som 50-årig har hun nu udviklet sygdommen i flere af sine knogler. Selvom det betyder, at hun lever med øget risiko for knoglebrud, insisterer hun på at leve et meget aktivt liv og holder fast i at gøre de ting der gør hende glad, samtidig med at nye sunde vaner langsomt finder vej til middagsbordet.

HIV del 5

Afsnit 63: Ramt af HIV i det skjulte

Jacob er 35 år og blev diagnosticeret med HIV i 2016. Diagnosen kom som et chok, og han skjulte sin sygdom af frygt for stigmatisering. Men nu har Jacob besluttet at bryde tavsheden og dele sin historie med verden. Ved at tage mod til sig og være åben om sin HIV-status, håber Jacob at inspirere andre til at gøre det samme og fremme forståelse og accept.  

Dette er femte afsnit af syv om HIV. 

Lymfekræft - del 2 - thumbnail

Afsnit 62: Ramt af lymfekræft (del 2)

Emma og Emma var begge i begyndelsen af 20’erne, da de hver især blev ramt af lymfekræft. De fandt hinanden gennem en blog og fulgtes derefter ad gennem sygdom og behandling. I podcasten fortæller de, hvordan det kunne føles overvældende at deltage i større arrangementer og ungeaftener med andre unge med kræft, men at de i hinanden fandt en fortrolig, som de kunne dele alle de svære følelser med. I dag er de begge erklæret raske og lever helt normale ungdomsliv.

Afsnit 61: Ramt af HCM

Dette afsnit sætter fokus på HCM, også kendt som hypertrofisk kardiomyopati eller fortykket hjertemuskel. Søstrene Julie og Signe har arvet en genfejl fra deres mor, som en dag kan udvikle sig til den alvorlige hjertesygdom. I podcasten fortæller de, hvordan det som teenagere føltes at få beskeden om, at de havde arvet genfejlen, og hvordan de reagerede meget forskelligt.

Dette afsnit er det første af i alt to om HCM.

Afsnit 60: Ramt af lymfekræft (del 1)

Kirsten blev ramt af lymfekræft i en alder af 56. Hun havde stærke smerter i venstre side af kroppen, og en scanning afslørede en stor knude i hendes milt. Der skulle tre biopsier til, før man kunne fastslå, at Kirsten var ramt af Non-Hodgkin lymfom og undertypen diffust storcellet B-cellelymfom. I podcasten fortæller hun, hvordan hun kom igennem undersøgelser, kemoterapi og pludselig også skulle være pårørende til sin mands alvorlige kræftsygdom, inden hun selv blev erklæret rask.

Ramt af alvorlig hjertesygdom

Afsnit 59: Ramt af alvorlig hjertesygdom

Andrea på 21 blev født med et lidt forstørret hjerte, men hendes forældre fik at vide, at de ikke skulle være bekymrede. I teenageårene begyndte Andrea dog at få det dårligt. Hun var mere træt end sine jævnaldrende, blev utilpas ved fysisk aktivitet og besvimede igen og igen. Det viste sig at være tegn på, at Andreas hjerte var blevet rigtig dårligt. Hør hende og hendes mor fortælle, hvordan det er at leve med en alvorlig hjertesygdom og få et helt nyt hjerte som 18-årig.

Afsnit 58: Ramt af KOL

62-årige Anne fik konstateret KOL for 10 år siden og lever nu med en lungekapacitet på under 50%. Da Anne fik diagnosen, stoppede hun straks med at ryge, begyndte at træne og er blevet så glad for det, at hun nu underviser andre lungepatienter. Anne prøver at holde fast i et positivt sind, men indimellem indhentes hun alligevel af angst, især når det er svært at trække vejret.

Afsnit 57: Ramt af atopisk eksem (del 2)

Sabine har været hårdt ramt af atopisk eksem, siden hun var 2 år gammel. Efter mange meget svære år med brændende hud, hospitalsindlæggelser, masser af afsavn og omverdenens hensynsløse kommentarer, er hun i dag som 38-årig 95% eksemfri takket været en behandling, der passer til hende. Men det gør stadig ondt, når hun skal fortælle sin historie.

Afsnit 56: Ramt af TBE – flåtbåren hjernebetændelse

Dette afsnit handler om TBE (Tick Borne Encephalitis), en sjælden men alvorlig virus, der kan overføres til mennesker ved bid fra flåter, og som kan udvikle sig til hjernebetændelse.

I sommeren 2019 bliver Erling bidt af en flåt, og en uges tid efter bliver han rigtig utilpas. Først efter flere måneders udredning, hvor lægerne har mistænkt både en depression og kræft, står det klart, at Erling har TBE. I dag er Erling rask, men han lever med senfølger. 

Afsnit 55: Ramt af HS – bylder i huden (del 1)

Dette afsnit handler om hudsygdommen HS, der kan give bylder de steder på kroppen, hvor hud møder hud – det kan for eksempel være i armhulerne eller i lysken. Tilstanden kan være smertefuld og er desuden enormt tabubelagt.

Bente fortæller, hvordan hun siden teenageårene har kæmpet smertefulde bylder, som hun ikke kunne få væk. I dag taler hun åbent om sin sygdom, for at udbrede viden og nedbryde tabuet.

Dette afsnit er det første af i alt to om HS.

Afsnit 54: Ramt af atopisk eksem (del 1)

 28-årige Emil fik atopisk eksem, da han var 8 år og har siden levet med kløende udslet flere steder på kroppen og ansigtet. I podcasten fortæller Emil, hvordan sygdommen har været socialt udfordrende, fordi han ikke lignede alle andre. Han har opbygget mange vaner for at holde styr på eksemet, men det er en tidskrævende og omstændig proces. 

Afsnit 53: Ramt af ADHD (voksne, del 2)

Tidligere minister og nuværende formand for ADHD-foreningen, Manu Sareen, fik diagnosen ADHD som 50-årig. I denne podcast fortæller han om en barndom, hvor han følte sig anderledes og fik meget skældud, fordi han ikke blev forstået. Han havde blandt andet svært ved at styre sin impulsivitet, hvilket var årsag til, at han som 8-årig tog en flyvetur fra 1. sal med en paraply i hånden, fordi han troede den kunne bruges som faldskærm.

Afsnit 52: Ramt af colitis ulcerosa (del 2)

Colitis ulcerosa er en kronisk betændelsestilstand i tyktarmen, som kan være meget udfordrende at leve med, da symptomerne typisk viser sig som blodig diarré og akut trang til at komme på toilettet.

I dette afsnit fortæller Gitte, hvordan hun efterhånden har lært sygdommen rigtig godt at kende. Hun fortæller, hvordan det stadig kan være tabu at tale om afføring og toiletbesøg og hvordan frygten for uheld i det offentlige rum kan få hende til at styrte ud af supermarkedet og efterlade sine varer i butikken.

arvelig brystkræft

Afsnit 51: Ramt af arvelig brystkræft

At få besked om, at man har arvet en forhøjet risiko for at udvikle brystkræft, kan være hårdt, og ofte følger der store beslutninger med. Dette afsnit sætter derfor fokus på arvelig brystkræft.

Cille har, siden hun var helt ung, vidst, at hun havde arvet en forhøjet risiko fra sin mor. Hun valgte derfor at få fjernet sine bryster for at forebygge udviklingen af kræft og fortæller her om en smertefuld proces, om hvordan det er at blive opereret uden at være syg og om hvordan hun langsomt er ved at vænne sig til sin nye krop.

Afsnit 50: Ramt af osteoporose

Hvis man lider af osteoporose (knogleskørhed), er ens knogler i større eller mindre grad mere porøse end andres.

Birgitte opdagede, at hun havde osteoporose, da hun ville flytte på et skrivebord derhjemme. I det, hun tog fat i den ende af bordet, lød der et smæld. Hun blev sendt i gulvet og måtte ringe efter en ambulance. På hospitalet viste det sig, at hun havde brækket en ryghvirvel. Senere viste en scanning, at Birgittes knogler var så skrøbelige, at risikoen for et nyt brud var overhængende. 

Afsnit 49: Ramt af våd AMD

Dette afsnit sætter fokus på øjensygdommen AMD – den hyppigste årsag til svagtsynethed i Danmark.

Skuespiller Githa Nørby fortæller, hvordan hun heldigvis opdagede våd AMD i tide. Nu går hun til de nødvendige behandlinger for at holde sygdommen i skak, men hun vænner sig aldrig til, at blive stukket i øjet. 

HIV som barn

Afsnit 48: Ramt af HIV som barn

Palles fremtid forsvinder mellem fingrene på ham, da han bare 9 år gammel får at vide af sin far, at han er smittet med en sygdom, der hedder HIV. Palle husker, hvordan han som barn får mareridt om natten, fordi medierne er fyldt med historier om folk, der dør af sygdommen – men også hvordan hans far indgyder håb ved at fokusere på nuet og give ham troen på, at der en dag vil komme en behandling. Det viser sig at være rigtigt.

Dette er fjerde afsnit af syv om HIV. 

arveligt forhøjet kolesterol

Afsnit 47: Ramt af arveligt forhøjet kolesterol

Forhøjet kolesterol kan på sigt give øget risiko for alvorlige hjerteproblemer og blodpropper. 

Natasha og hendes tre børn har alle arveligt forhøjet kolesterol. I podcasten fortæller hun om de forholdsregler, hun tager på sine egne og børnenes vegne for bedst muligt at forebygge alvorlig sygdom på sigt – og hvor svært det kan være at balancere et børneliv fyldt med søde sager med den sunde livsstil, der er optimal for familien. 

Afsnit 46: Ramt af migræne (del 2)

Kresten har, siden han var ung, levet med hyppige migræneanfald, der kunne ramme ham flere gange om ugen. I podcasten fortæller han om, hvordan han efter mange år med skiftende behandlinger endelig har fundet en, der holder anfaldene på afstand.

Dette afsnit er det andet af i alt to om migræne.

Grøn stær - Knud Romer - Podcast

Afsnit 45: Ramt af grøn stær

Grøn stær er en alvorlig øjensygdom, der kan ende med, at man bliver blind.

Forfatter Knud Romer fortæller, hvordan han gradvist mistede synet og blev mere klodset, begyndte at snuble og endte med at køre galt i sin bil. Han tog først til øjenlægen, da sygdommen var fremskreden, og nu opfordrer han andre til at søge læge tidligere.

Æggestokkræft del 3 thumbnail

Afsnit 44: Ramt af æggestokkræft (del 3)

Da Helle fik konstateret æggestokkræft, fik hun samtidig at vide, at hendes æggestokkræft skyldtes en arvelig mutation i de såkaldte BRCA-gener. Og det viste sig, at både hendes datter og søn også havde arvet genet, der øger risikoen betydeligt for at udvikle kræft. 

Dette afsnit er det tredje om æggestokkræft.

blærekræft

Afsnit 43: Ramt af blærekræft

I dette afsnit af ‘Ramt af livet’ handler det om blærekræft – en alvorlig sygdom, der i de fleste tilfælde heldigvis kan behandles. I nogle tilfælde er det nødvendigt at få en kunstig blære, efter kræften er opereret væk. Sådan var det også for Dorthe. Hun var igennem et længere forløb, der startede med diffuse symptomer og viste sig at være blærekræft.

Colitis ulcerosa

Afsnit 42: Ramt af colitis ulcerosa (del 1)

Colitis ulcerosa er en kronisk betændelsestilstand i tyktarmen, som kan være meget udfordrende at leve med, da symptomerne typisk viser sig som blodig diarré og akut trang til at komme på toilettet.

I dette afsnit fortæller Marie åbent og ærligt om, hvordan hun fik de første symptomer, da hun var blot 15 år. Den pludselige trang til at gå på toilettet gjorde, at hun det meste af sin ungdom måtte orientere sig efter, hvor det nærmeste toilet lå.

Husstøvmideallergi

Afsnit 41: Ramt af husstøvmideallergi

Husstøvmideallergi er en overfølsomhedsreaktion, der udløses ved kontakt med husstøvmider, der findes overalt i hjemmet. Hvis man er alvorligt ramt, stiller det store krav til rengøring og udluftning.

37-årige Jon fik konstateret husstøvmideallergi, da han var 5 år gammel. I barndommen kunne allergien begrænse ham i at deltage i fodbold eller lejrture. Men i dag lever han fint med sin allergi, så længe han tager sine forholdsregler og husker sin medicin.

Thumbnail_migræne-del-1

Afsnit 40: Ramt af migræne (del 1) 

32-årige Michelle har oplevet, at mange ikke forstår, hvor voldsomt det er at have migræne. I dette afsnit fortæller hun om de invaliderende migræneanfald, som rammer flere gange om året og blandt andet har betydet, at hun en hel dag ikke kunne tage sig af sin få uger gamle baby.

Dette afsnit er det første af i alt to om migræne.

æggestokkræft-del2

Afsnit 39: Ramt af æggestokkræft (del 2) 

Gitte havde gennem noget tid døjet med forskellige symptomer på, at der var noget galt med hendes krop. Men alligevel var der ingen, der opdagede, at hun havde en kæmpe tumor på sine æggestokke, før det næsten var for sent.

ADD

Afsnit 38: Ramt af ADD 

I dette afsnit af ‘Ramt af livet’ møder vi Christine, som fik diagnosen ADD som voksen. Diagnosen kaldes også ofte for ‘den stille ADHD’. Som barn og ung kom Christine ofte i konflikter, droppede ud af to lærepladser og kom i dårligt selskab. Alt dette ændrede sig, da hun blev udredt og fik konstateret ADD.

Afsnit 37: Ramt af psoriasis 

I dette afsnit af ‘Ramt af livet’ sætter vi fokus på psoriasis. En hudsygdom som cirka 2-3 % af befolkningen har.

I afsnittet fortæller Nicolai om at få psoriasis som 18-årig. I dag er han velbehandlet, men det har han ikke altid været. Nicolai oplevede, at hans selvtillid blev påvirket og har brugt flere varme sommerdage iført langærmede trøjer for at skjule sin psoriasis. Redaktionspsykolog Anita Øland giver også råd til, hvad man kan gøre, hvis man har det svært med sin psoriasis. 

æggestokkræft_karina

Afsnit 36: Ramt af æggestokkræft (del 1)

Karina var 45 år og i fuld gang med familieliv og arbejde, da hun fik diagnosen æggestokkræft. Hun fortæller her om chokket, et langt og krævende behandlingsforløb, tilbagefald og om hvordan det er, ikke at have udsigt til at blive rask igen.

Dette afsnit er det første af i alt tre om æggestokkræft.

Afsnit 35: Ramt af ADHD (voksne, del 1)

ADHD er en medfødt udviklingsforstyrrelse af hjernens funktion. Man får ikke ADHD som voksen. Man har det fra fødslen, men hos nogle bliver det bare først opdaget senere i livet. Sådan var det for Thomas. I dette afsnit fortæller han, hvordan han var tæt på at brænde sammen, før han får diagnosen ADHD som 39-årig.

Afsnit 34: Ramt af spiserørskræft

I dette afsnit af ‘Ramt af livet’ handler det om spiserørskræft – en sygdom der rammer cirka 600 danskere hvert år. Det første symptom er typisk, at man får svært ved at synke maden. Sådan var det også for Peder. I afsnittet fortæller han om, hvordan han kom for sent af sted til lægen, og hvordan han håndterede et omfattende behandlingsforløb.

Afsnit 33: Ramt af lungekræft

I dette afsnit af ‘Ramt af livet’ skal det handle om den alvorlige sygdom lungekræft. Det er en af de hyppigste kræftformer i Danmark og opstår ofte som følge af rygning. Klaus på 65 år havde lungekræft for 7 år siden, men nu er han på den anden side. I afsnittet fortæller han åbent og ærligt om sit forløb, og hans hustru sætter ord på, hvordan hun oplevede den tid på sidelinjen. 

græsallergi

Afsnit 32: Ramt af græsallergi

25-årige Terese har haft græsallergi så længe hun kan huske. Mens hendes venner spillede bold i solen, tilbragte hun selv mange af barndommens somre indenfor sammen med sin far, der også har græsallergi – og blev utroligt glad for at spille brætspil, bage og være kreativ. I podcasten kan du høre mere om, hvordan Terese og hendes familie skabte gode sommerminder på trods af hendes voldsomme græsallergi og også få readaktionspsykologens råd til, hvordan man bedst håndterer sin græsallergi som barn og ung.

MS

Afsnit 31: Ramt af multipel sclerose

Da rapper, skuespiller og komiker Ellie Jokar som 19-årig fik konstateret multipel sclerose, fik hun beskeden alene på et hospital af en fortravlet læge. Det slog benene væk under hende dengang. Men i denne podcast kan du høre, hvordan hun siden lærte at leve med sin kroniske sygdom og hvordan den har givet hende en urokkelig tro på, at alt nok skal gå.  

Afsnit 30: Ramt af HIV som ung

Pernille er kun 19 år, da hun får konstateret HIV. En sygdom hun som ung kvinde ikke kender meget til. Selvom hun modtager behandling, der gør, at hun kan leve et helt normalt og langt liv som alle andre, føler hun alligevel, at det er svært at stå frem. For hvordan vil omverdenen reagere? 

Dette er tredje afsnit af syv om HIV. 

Afsnit 29: Ramt af græsallergi

Rigtig mange danskere lever med allergi over for græs og må hoste og nyse sig igennem sommeren. Marisa fortæller i denne podcast om sin græsallergi – og tager os blandt andet med forbi en skruppeløs kvaksalver, der endte på forsiden af Ekstra Bladet og hele vejen til Saudi Arabien, hvor det knastøre ørkenklima satte allergien midlertidigt i bero.

Dette er første afsnit af to om græsallergi. 

HIV som Ældre

Afsnit 28: Ramt af HIV som ældre

I andet afsnit af i alt fem om HIV sætter vi fokus på det at blive ældre med HIV.

I afsnittet fortæller Helle om at være blandt den første generation af HIV-positive i Danmark. Hun var tæt på at dø, men overlevede heldigvis takket være nye behandlinger. I dag har hun rundet 60 år og står overfor en ny fase med HIV, hvor kroppen bliver ældre.

Spredt Brystkræft thumbnail

Afsnit 27: Ramt af spredt brystkræft

Spredt brystkræft er en helt anden sygdom end almindelig brystkræft.

I dette afsnit fortæller Camilla, hvordan det er at leve med spredt brystkræft og føle sig alene med sin sygdom. Mange kvinder med spredt brystkræft føler nemlig, at de bliver glemt og overset i den offentlige samtale om brystkræft, hvor fokus mest er på succeshistorierne om at komme ud på den anden side. 

Teenager og alkohol

Afsnit 26: Ramt af teenagelivet og alkohol

’Ramt af teenagelivet’ er en podcast til forældre, som ønsker at hjælpe deres barn gennem en svær tid. 

I dette afsnit sætter vi fokus på teenagere og deres alkoholvaner sammen med Robert på 45 år og hans datter Olivia på 17 år. De taler åbent og ærligt om, hvordan de håndterer alkohol derhjemme.

HIV og Stigma

Afsnit 25: Ramt af HIV og stigma

I dette første afsnit af i alt fem om HIV sætter vi fokus på virussygdommen, der brød ud i 80’erne. I dag er HIV ikke længere en sygdom, man dør af men en kronisk sygdom, man lever med.

I afsnittet sætter Gert ord på det at leve med HIV, og hvordan han oplever uvidenhed omkring sygdommen – selv 20 år efter, han fik diagnosen.

Svær Depression

Afsnit 24: Ramt af depression (del 2)

Dette afsnit af ‘Ramt af livet’ skal handle om, hvordan en svær depression ser ud, og hvad pårørende kan gøre for at hjælpe.

Skuespiller og forfatter, Henning Jensen, fortæller om da filmen knækkede for ham, og hvordan angst, tristhed og tomhed lagde sig som en skygge over ham. 

DiabetesSenfølger

Afsnit 23: Ramt af diabetes og senfølger

Denne gang skal det handle om tidlig opsporing af type 2 diabetes, og hvilke konsekvenser det kan have, hvis sygdommen ikke opdages i tide.

Søren på 52 år fortæller, hvordan han er ude af stand til at arbejde på grund af store smerter i fødderne, som er opstået som konsekvens af uopdaget type 2-diabetes.

Svær overvægt John

Afsnit 22: Ramt af svær overvægt (del 2)

Vi sætter endnu engang fokus på svær overvægt, som flere og flere danskere lever med. Årsagen til svær overvægt er et komplekst område, men skyldes en blanding af arv og miljø.

I afsnit 22 kan du høre John, som altid har kæmpet med svær overvægt, og hans oplevelse med medicinsk behandling. Han skammer sig ikke men mærker, hvordan kroppen er belastet af den ekstra vægt. 

Svær overvægt Maibritt

Afsnit 21: Ramt af svær overvægt (del 1)

Denne gang sætter vi fokus på svær overvægt, som flere og flere danskere lever med. Tilstanden er forbundet med øget risiko for en række alvorlige livsstilssygdomme, psykisk belastning og meget stigma.

I afsnit 21 møder vi Maibritt, som fortæller åbent og ærligt om det at leve med svær overvægt, og hvordan hun har lært sig selv at elske den krop, hun ser i spejlet. 

Helvedesild

Afsnit 20: Ramt af helvedesild

I dette afsnit sætter vi fokus på helvedesild. Et udslæt i huden der kan brænde, stikke og være meget smertefuldt. Udslættet og smerternes styrke varierer meget fra patient til patient og varer typisk 2-3 uger, men i ugerne mens det står på, kan det for nogle føles som et helvede at være i – deraf navnet på sygdommen.

I afsnittet sætter 57-årige Anne ord på sit sygdomsforløb, der strakte sig over cirka 3 uger, og som udviklede sig til et smertefuldt helvede. Hendes mand fortæller, hvordan det var at være pårørende undervejs i forløbet.

Hjerteflimmer

Afsnit 19: Ramt af hjerteflimmer

Afsnit 19 af ‘Ramt af livet’ sætter fokus på hjerteflimmer. Når man har hjerteflimmer, slår hjertet uregelmæssigt, hurtigt og ineffektivt, og det kan gå ud over blodforsyningen til organerne.  Hjerteflimmer er en tilstand, der især rammer ældre.

René er 60 år gammel men blev ramt af hjerteflimmer allerede, da han var 48 år. Dengang fyldte sygdommen mindre end den gør nu, hvor anfaldene er hyppigere og behandlingen mere intensiv. Men René er ikke urolig, han tager en dag ad gangen. Hør ham fortælle om sit liv og hjerteflimmer i podcasten.

Fødselsdepression Mænd

Afsnit 18: Ramt af fødselsdepression (mænd)

Dette afsnit af ‘Ramt af livet’ sætter fokus på fødselsdepression hos mænd. Fødselsdepression kan ramme både mænd og kvinder, fordi det er en lidelse, der kan opstå i forbindelse med, at man bliver forælder. Hvert år rammes ca.10% af nye fædre, og det svarer til knapt 6.000 mænd.

I podcasten fortæller Lasse på 40 år, hvordan det føltes at blive ramt af en fødselsdepression, da han blev far til sit første barn. Psykolog og formand for Forum for Mænds Sundhed, Svend Aage Madsen, forklarer hvorfor og hvordan mænd rammes, og hvad man kan gøre for at komme på fode igen. Både i hjemmet og på arbejdspladsen.

Lungehindekræft

Afsnit 17: Ramt af lungehindekræft

Dette afsnit af ‘Ramt af livet’ sætter fokus på den livstruende sygdom lungehindekræft. Sygdommen rammer typisk personer, som har indåndet asbestfibre tidligere i livet. I gennemsnit tager det 40 år, fra man har indåndet asbest, til man udvikler lungehindekræft.

Hør 77-årige Dorte fortælle åbent og ærligt om det at få konstateret en sygdom, man med stor sandsynlighed kommer til at dø af. Lægerne fortalte, at hun nok ikke ville have mere end 5 år tilbage at leve i – i dag er det 6 år siden.

Afsnit 16: Ramt af diabetes og hjertesygdom

Denne gang sætter vi fokus på det at være ramt af flere kroniske sygdomme. Diabetespatienter har øget risiko for at udvikle en hjertesygdom og bør derfor være ekstra opmærksomme på hjertets sundhed.

Sven på 71 år fortæller, hvordan hans hverdag for alvor ændrede sig, da han fik konstateret både hjertesvigt og hjerteflimmer efter at have levet med type 2-diabetes i 25 år.

Type-2

Afsnit 15: Ramt af type 2-diabetes

Dette afsnit sætter fokus på type 2-diabetes. 80% af personer med diabetes i Danmark har type 2, og dermed er det den mest udbredte form for diabetes.

Hør blogger og madentusiast Helle fortælle, hvordan hun har vænnet sig til et liv med en kronisk sygdom, og hvorfor hun har valgt at fokusere på, hvad hun gerne vil opnå i stedet for alt det, hun gerne vil undgå.

Type-1

Afsnit 14: Ramt af type 1-diabetes

Dette afsnit af ‘Ramt af livet’ handler om type 1-diabetes. Det er en kronisk sygdom, som hverken kan forebygges eller helbredes. De fleste får diagnosen, når de er mellem 5 og 14 år gamle.

Hør 28-årige Lærke fortælle sin historie om at blive ramt af type 1-diabetes som femårig, og hvordan hun forsøgte af ignorere sygdommen væk i teenageårene, fordi hun helst ville være helt almindelig.

Modermærkekræft

Afsnit 13: Ramt af modermærkekræft (del 2)

I dette afsnit af ‘Ramt af livet’ har vi igen fokus på modermærkekræft. Det er den hyppigste og mest skadelig form for hudkræft, som oftest er forårsaget af solens stråler. Sygdommen er meget alvorlig, hvis kræften har nået at sprede sig til organer i kroppen.

Hør Per fortælle sin personlige historie om kampen mod modermærkekræft. I dag er Per sygdomsfri, men vejen dertil har budt på mange udfordringer og tanker om livet og døden.

Sjælden sygdom

Afsnit 12: Ramt af en sjælden sygdom

I afsnit 12 af ’Ramt af livet’ sætter vi fokus på sjældne sygdomme. Det er en samlebetegnelse for en lang række forskellige sygdomme og handikap, som kun rammer meget få.

I dette afsnit deler forældreparret Eva og Kasper deres historie om at få et barn med en sjælden sygdom. De fortæller om tiden med uvished og frustration inden diagnosen, og hvordan de tackler hverdagen i dag.

Vindueskiggersyndrom

Afsnit 11: Ramt af vindueskiggersyndrom

Vi sætter fokus på åreforkalkning i benene, som også kaldes vindueskiggersyndrom. Sygdommen kan give store smerter i benene, der gør det svært at gå.

Gunnar på 73 fortæller i afsnittet, hvordan det føltes, da han for 8 år siden fandt ud af, at han havde vindueskiggersyndrom, og hvordan han lever med det i dag.

Depression

Afsnit 10: Ramt af depression

Tiende afsnit af ‘Ramt af livet’ sætter fokus på depression. En alvorlig psykisk lidelse som rammer ca. hver femte dansker på et tidspunkt i livet.

I dette afsnit fortæller 51-årige Evy åbent og ærligt om sin depression, og hvordan hun kæmpede sig ud på den anden side og tilbage til sit gamle jeg. 

Leukæmi

Afsnit 9: Ramt af leukæmi (del 2)

Ottende og niende afsnit af ‘Ramt af livet’ handler begge om kræftsygdommen kronisk lymfatisk leukæmi (CLL), som er den hyppigste form for kræft i blodet.

I afsnit 9 kan du høre automekanikeren Lars Eriks historie. Han er ramt af en forholdsvis aggressiv form for CLL, og han har måtte lære at balancere livet som ægtefælle, familiefar, kollega og kronisk syg.

Leukæmi2

Afsnit 8: Ramt af leukæmi (del 1)

Ottende og niende afsnit af ‘Ramt af livet’ handler begge om kræftsygdommen kronisk lymfatisk leukæmi (CLL), som er den hyppigste form for kræft i blodet. Der er stor forskel på alvorligheden af sygdommen. Nogle lever hele livet uden behandling, mens andre bliver meget syge og skal behandles i perioder.

I afsnit 8 møder vi Nils på 73 år, som er ramt af en relativt fredelig form for CLL. 

Hjertesvigt Morten Sabroe

Afsnit 7: Ramt af hjertesvigt

Syvende afsnit af ‘Ramt af livet’ sætter fokus på hjertesvigt, som er en alvorlig diagnose, der typisk rammer personer over 75 år. Hjertesvigt opstår, hvis man har været plaget af andre hjertesygdomme, som gør, at hjertet ikke længere virker, som det skal.

Forfatter Morten Sabroe fortæller, hvordan hjertesvigt har forandret hans liv. Han taler åbent om, hvordan han ikke længere er bange for at dø og om sin taknemmelighed for stadig at kunne dyrke sin store passion: at skrive.

Modermærkekræft1

Afsnit 6: Ramt af modermærkekræft (del 1)

Sjette afsnit af ‘Ramt af livet’ handler om modermærkekræft. Hvert år opdages mere end 2.000 nye tilfælde af modermærkekræft. Det er den hyppigste og mest skadelig form for hudkræft, som er forårsaget af solens stråler. Heldigvis er behandlingsmetoderne mere effektive den dag i dag, og chancerne for overlevelse er forbedret. 

I dette afsnit fortæller 29-årige Cathrine om de tanker, følelser og udfordringer, som fulgte med, da hun fik konstateret modermærkekræft. I dag er hun kræftfri, men hun har fået en helt ny respekt for solen.

Uønsket graviditet

Afsnit 5: Ramt af en uønsket graviditet

Femte afsnit af ‘Ramt af livet’ handler om uønsket graviditet. Hvert år vælger 15.000 kvinder at få foretaget en abort, og mange står alene med de tanker og følelser, der følger med, når beslutningen skal træffes. 

I dette afsnit fortæller 38-årige Frejamay om, hvordan det føltes at vælge en abort, og om hvordan man på samme tid kan være afklaret og i tvivl.  

Blodprop Peter Mygind

Afsnit 4: Ramt af en blodprop

Fjerde afsnit af ’Ramt af livet’ sætter fokus på livet efter en blodprop. 25.000 danskere rammes hvert år, og det kan medføre store bekymringer hos både den ramte og de pårørende.

Skuespilleren Peter Mygind fortæller i dette afsnit om sine tre blodpropper, og hvordan de både har fyldt ham med angst og taknemmelighed over at være i live.

Ramt af prostatakræft

Afsnit 3: Ramt af prostatakræft

Tredje afsnit af ’Ramt af livet’ handler om prostatakræft og alt det, der følger med sådan en diagnose. Prostatakræft er en hyppig kræftform, der kan variere fra ufarlig tilstand til alvorlig sygdom. Den rammer sjældent mænd under 50 år, men når den gør, er den typisk mere alvorlig end hos ældre mænd.

Jesper på 46 år fortæller i afsnittet om, hvordan det er at blive diagnosticeret med en meget fremskreden form for prostatakræft, og hvordan det har påvirket både ham selv og familien.

nedsat frugtbarhed

Afsnit 2: Ramt af nedsat frugtbarhed

Andet afsnit af ’Ramt af livet’ handler om nedsat frugtbarhed og alt det, der følger med. Der kan være mange årsager til, at kvinder er ufrivilligt barnløse og har svært ved at blive gravide på naturlig vis. Den mest almindelige årsag er alder, men det kan også være lidelser som endometriose, manglende passage i æggelederne eller hormonforstyrrende lidelser, som gør det svært.

Karen på 38 år fortæller i afsnittet sin historie om at gå igennem et fertilitetsforløb alene, og hvilke fysiske og psykiske udfordringer det førte med sig.   

Overgangsalder

Afsnit 1: Ramt af overgangsalder

Første afsnit af ‘Ramt af livet’ handler om den kvindelige overgangsalder og alt det, der følger med. Kroppen går i overgangsalder, fordi æggestokkene holder op med at producere æg, og det får produktionen af østrogen og progesteron i kroppen til at falde. Hedeture, ledsmerter og hormonelle ændringer kan være nogle af generne.

I dette afsnit fortæller Ann på 54 år om, hvordan hun er blevet ramt af overgangsalderen, hvilke udfordringer det har ført med sig, og hvordan hun har tacklet dem.  

SUSANNE ZIBA ASMUSSEN

Podcasttilrettelægger og værtinde, SundhedsTV

CV
Susanne Ziba Asmussen er uddannet tv- og medietilrettelægger fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Hun har arbejdet som tilrettelægger hos mange af de store produktionsselskaber herunder Nordisk Film og Blu Productions. Hun har i mange år også arbejdet for DR, hvor hun blandt andet tilrettelagde programmet ‘Kender du typen’. Derudover har Susanne været vært på flere tv-programmer på både DR og TV2.  
 
I 2018 kastede Susanne sig over podcast-mediet, og i 2019 vandt hun prisen for ‘Årets Nyskabelse’ med podcast-serien ‘Eks’er for evigt’, som hun selv tilrettelagde og var medvært på. 

MOTIVATION 
Som tilrettelægger og podcastvært er det min fornemmeste opgave at tage lytterne i hånden, når den menneskelige historie udfoldes. Jeg motiveres af andre menneskers historier og er dybt taknemlig, hver gang mine gæster viser deres mod og inviterer mig indenfor. Det er vigtigt for mig at skabe et rum, hvor gæsterne kan føle sig trygge nok til at dele både sorg og glæder med mig og lytterne. 

 

 

Anita Øland

ANITA ØLAND

Autoriseret psykolog & direktør hos Psykologerne.dk
Redaktionspsykolog, SundhedsTV

CV
Anita Øland er autoriseret psykolog og har 20 års erfaring som praktiserende psykolog. Hun er 48 år, mor til tre og del af en moderne familie med dine, mine og vores børn. Anita bor i København, men er opvokset i Vendsyssel i Nordjylland. Hun er grundlægger af og direktør hos Psykologerne.dk, som er et af de største psykologfælleskaber i Danmark. Anita har sin styrke i det relationelle arbejde – både vores relationer til andre og vores relation til os selv. Hun er endvidere optaget af kroppens og psykens fine samspil, herunder hormon-ubalancer og nervesystemets reaktioner i forbindelse med sygdom, kriser, stress og andre belastningstilstande.

MOTIVATION
Jeg brænder for at hjælpe mennesker, der af en eller anden grund er kommet i ubalance og har brug for hjælp til at komme fri af de belastninger, der hæmmer dem i at leve det liv, som de ønsker, og som stjæler deres livskvalitet. Jeg sætter en ære i at omsætte psykologisk teori til praksis og formidle det på en let forståelig måde og gøre det tilgængeligt for alle – blandt andet gennem Psykologerne.dk, i fagartikler, blogindlæg, TV-optrædener, radioudsendelser, gæsteoptrædender i podcasts og egne podcasts ”PSYGT” og ”PMS – Powerkvinder Med Svingninger”

Praktiserende læge Bjarne Lühr Hansen

BJARNE LÜHR HANSEN

Speciallæge i almen medicin, ph.d
Redaktionslæge, SundhedsTV

CV
Bjarne Lühr Hansen er uddannet speciallæge i almen medicin, ph.d. og har haft egen lægepraksis i 25 år. Han har sideløbende med sin praksis undervist og forsket på Syddansk Universitet og Aarhus Universitet.

Formidling af sundhed og sygdom har været ”den røde tråd” i hans arbejde både som forsker, underviser og læge. Han har skrevet bøger, artikler, holdt foredrag og lavet film om sundhed og sygdom. Bjarne formidler aktuelt som redaktionslæge ved SundhedsTV og som forfatter på flere hjemmesider og brevkasser.

MOTIVATION
Som klinisk arbejdende læge har jeg erfaret, at en letforståelig og faglig korrekt formidling af sundhed og sygdom har afgørende betydning for mine patienter. Alt for ofte har jeg mødt patienter, der har misforstået eller direkte er blevet misinformeret af den tilgængelige digitale information om sundhed og sygdom. Det har ført til unødvendige bekymringer og uhensigtsmæssig adfærd.

All rights reserved Sundhedstv